Przepis na własne ptasie mleczko
Kolejny prosty, szybki przepis dla każdego.
- 2 galaretki smakowe wg uznania (jeśli ma się zamiar dodać barwnik spożywczy to jest to obojętne)
- 500ml mleka skondensowanego
- opcjonalnie pół szkl. cukru (ale dla mnie byłoby już za słodkie)
w zależności od pożądanego efektu końcowego:
- opcjonalnie pół szkl. cukru (ale dla mnie byłoby już za słodkie)
w zależności od pożądanego efektu końcowego:
- ciasta na spód (jeśli robimy w formie ciasta a nie klasycznych kosteczek w czekoladzie)
- ok 200 g czekolady, takiej która dobrze się rozpuszcza
Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie w 500 ml, tj. w połowie klasycznie zalecanej ilości.(jeśli mamy dwa kolory i na takim efekcie nam zależy robimy równocześnie czynności w dwóch miskach).
Następnie ostawić do ostygnięcia. Jeśli wybierać opcje z ciastami to dobry moment by ułożyć je na spodzie formy.
Po ostygnięciu (nie zastygnięci czyli około 30-45min) płynną galaretkę miksować aż się mocno spieni.
Wtedy wyjąć mleko skondensowane z lodówki i dodawać pomału, aż połączy się całość. Jeśli decydujesz się na użycie barwnika spożywczego to dodaje się go właśnie teraz.
Dalsze działania są zależą od wizji, jaką obierzecie: przelewany na ciastka do formy albo do pucharków/miseczek albo też do niewysokiego prostokątnego naczynia (po zastygnięciu pokroi się w kosteczki, które później obleje się czekoladą)
SMACZNEGO!
Osobiście przepis ten modyfikowałam na wiele sposobów, niestety nie mam ich zdjęć, dlatego poniżej tylko ostatnie wykonanie ze szczyptą barwników...
Smaczniutkie
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie..;))
OdpowiedzUsuńMoże skorzystam.
OdpowiedzUsuńŚwietne kolory! Ja wystudzoną galaretkę wlewam od razu do mleka i miksuję - zawsze się udaje więc może prościej... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, można w ten sposób ale pianka traci wtedy na objętości.
UsuńByło bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń~Paulina
Dziękuję i jestem zaszczycona Twoją wizytą w moich skromnych progach:)
UsuńTeraz jak już wreszcie przypomniałam sobie nazwę i zapisałam w zakładakch to bedę wpadać częściej :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam!
Usuń