Łatwe i wypróbowane ciasto marchewkowe
Przepis ten pisałam już tyle razy, że wierzę jak ktoś mówi, że mu smakuje. Pomyślałam więc, że może i osoby zaglądające na mój kącik w sieci.
Składniki: 3 szkl. utartej marchewki
1 szkl. oleju
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jajka ucieram z cukrem za pomocą miksera. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz olej. Utartą masę delikatnie łączę za pomocą łyżki z utartą marchewką.
Piec w 180 stp. C przez około godzinę
- jeśli lubi się bardzo wilgotne ciasta należny dać tylko proszek do pieczenia, ale ciasto nie wyrośnie tak ładnie
- piecze się najlepiej w formie ceramicznej
- marchewka utarta na małych oczkach jest niewidoczna, dlatego ja lubię trzeć na dużych
- najlepiej smakuje posypane warstwą cukru pudru
Obiecuję dodać zdjęcie, ale ciasto upieczone było wczoraj na ostatnia chwilę, jechało ze mną gorące w tramwaju w obawie, że spóźnimy się na spotkanie z moimi koleżankami.
Smacznego!
Tak wiem, że obiecałam notes i zakupy.. Ale miałam komplikacje techniczne a bez zdjęć nie miałyby sensu posty. Obiecuję poprawę.
Tak wiem, że obiecałam notes i zakupy.. Ale miałam komplikacje techniczne a bez zdjęć nie miałyby sensu posty. Obiecuję poprawę.
Ciacho na pewno pyszne. Ja nie przepadam ze marchewkowym ciastem
OdpowiedzUsuńjest przepyszne;) nie jestem pewna czy przypadkiem nie mam tych samych proporcji skladnikow;) w kazdym razie, jak ciasto nieco rpzestygnie, w mig jest pochłaniane przez moje male urwiski;))) na wieksze zajscie wypiekam az dwie duze blachy;))) smaczne ciasto, nigdy jeszcze nie wyszedl mi zakalec, jest odpowiednio "mokre" i przepysznie aromatyczne;) polecam wszytskim;)
OdpowiedzUsuńKocham ciasto marchewkowe! Na pewno wypróbuję twój przepis! Dzięki! :)
OdpowiedzUsuń