Obserwatorzy

czwartek, 19 lipca 2012

Łatwe i wypróbowane ciasto marchewkowe

Przepis ten pisałam już tyle razy, że wierzę jak ktoś mówi, że mu smakuje.  Pomyślałam więc, że może i osoby zaglądające na mój kącik w sieci.

Składniki:       3 szkl. utartej marchewki
                      1 szkl. oleju
                      2 szkl. cukru
                      2 szkl. mąki
                      4 jajka
                      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                      1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jajka ucieram z cukrem za pomocą miksera. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz olej. Utartą masę delikatnie łączę za pomocą łyżki z utartą marchewką.

Piec w 180 stp. C przez około godzinę

- jeśli lubi się bardzo wilgotne ciasta należny dać tylko proszek do pieczenia, ale ciasto nie wyrośnie tak ładnie
- piecze się najlepiej w formie ceramicznej
- marchewka utarta na małych oczkach jest niewidoczna, dlatego ja lubię trzeć na dużych
- najlepiej smakuje posypane warstwą cukru pudru


Obiecuję dodać zdjęcie, ale ciasto upieczone było wczoraj na ostatnia chwilę, jechało ze mną gorące w tramwaju w obawie, że spóźnimy się na spotkanie z moimi koleżankami.
Smacznego!

Tak wiem, że obiecałam notes i zakupy.. Ale miałam komplikacje techniczne a bez zdjęć nie miałyby sensu posty. Obiecuję poprawę.

3 komentarze:

  1. Ciacho na pewno pyszne. Ja nie przepadam ze marchewkowym ciastem

    OdpowiedzUsuń
  2. jest przepyszne;) nie jestem pewna czy przypadkiem nie mam tych samych proporcji skladnikow;) w kazdym razie, jak ciasto nieco rpzestygnie, w mig jest pochłaniane przez moje male urwiski;))) na wieksze zajscie wypiekam az dwie duze blachy;))) smaczne ciasto, nigdy jeszcze nie wyszedl mi zakalec, jest odpowiednio "mokre" i przepysznie aromatyczne;) polecam wszytskim;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham ciasto marchewkowe! Na pewno wypróbuję twój przepis! Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń