Obserwatorzy

czwartek, 2 października 2014

Sezon na dynię - zapiekana na cieście francuskim

Dynia jest warzywem którego kolor i smak od dawna inspiruje. Uwielbiam zupę krem, której jest główna bohaterką, ale i dżem z dodatkiem alkoholu, który goście często mylą z pomarańczowym. Dziś spontanicznie została zestawiona z ciastem francuskim i zapieczona w piekarniku.


- dynia pokrojona w drobna kostkę około 750g
- jedno opakowania ciasta francuskiego
- puszka kukurydzy
- dwie garści słonecznika
- trzy jajka
- jogurt naturalny mały
- 1/3 opakowania sera feta
- sól, pieprz, bazylia
- trzy duże plastry sera



Ser feta wymieszałam z jajkami (fot. 2).
Reszta składników warstwami do formy.



Całość z serem żółtym na wierzchy do piekarnika na 45 min.
Dla smaku dorzuciłam kilka świeżyć listów bazylii.


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak chyba, że ktoś ma uczulenie na któryś ze składników ;)

      Usuń
  2. Ciekawie się zapowiada, a smakuje ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń