Sezon na dynię - zapiekana na cieście francuskim

Dynia jest warzywem którego kolor i smak od dawna inspiruje. Uwielbiam zupę krem, której jest główna bohaterką, ale i dżem z dodatkiem alkoholu, który goście często mylą z pomarańczowym. Dziś spontanicznie została zestawiona z ciastem francuskim i zapieczona w piekarniku.


- dynia pokrojona w drobna kostkę około 750g
- jedno opakowania ciasta francuskiego
- puszka kukurydzy
- dwie garści słonecznika
- trzy jajka
- jogurt naturalny mały
- 1/3 opakowania sera feta
- sól, pieprz, bazylia
- trzy duże plastry sera



Ser feta wymieszałam z jajkami (fot. 2).
Reszta składników warstwami do formy.



Całość z serem żółtym na wierzchy do piekarnika na 45 min.
Dla smaku dorzuciłam kilka świeżyć listów bazylii.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Czy liczy się to co w środku?

Candy z okazji 100 obserwatorów.

Ogłaszam moje drugie candy !!!