Ciasto na osłodę
Dzieliłam się już przepis na babeczki bananowe, a dziś przychodzę z recepturą na proste, szybkie i przyjemne ciasto z dowolnym dostępnym owocem.
Słodkość warta uwagi i wypróbowania bo smakuje wszystkim. Dodatkowo jej wykonanie (bez czasu pieczenia) to ok 10 min.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl maki pszennej
- 1/2 szkl ziemniaczanej
- kisiel cytrynowy (ciasto nabiera ładnego koloru)
- 1/3 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- około 1/2 kg dowolnego owocu
Osobiście robiłam z: malinami, rabarbarem, ananasem, śliwkami, wiśniami, truskawkami.
Wszystkie były bardzo smaczne a blacha za każdym razem opustoszała szybkiej niż planowałam.
Zaczynami od oddzielenia białek i żółtek i ubicia piany z białek.
Potem dodajemy do nich cukier, stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem i sodą najlepiej przez sitko, olej, kisiel.
Do ciasta dodajemy pokrojone owoce i delikatnie mieszamy łyżką, albo bezpośrednio układamy je na wierzchu na już wylanym do formy cieście.
Pieczemy przez ok 30-40 min w temp 200 st C
Ciasto jest delikatne i wilgotne (od owoców).
Jeśli zdecydujecie się wypróbować mój przepis koniecznie napiszcie jak wyszło i jakiego owocu dodałyście.
Smacznego!
Słodkość warta uwagi i wypróbowania bo smakuje wszystkim. Dodatkowo jej wykonanie (bez czasu pieczenia) to ok 10 min.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl maki pszennej
- 1/2 szkl ziemniaczanej
- kisiel cytrynowy (ciasto nabiera ładnego koloru)
- 1/3 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- około 1/2 kg dowolnego owocu
Osobiście robiłam z: malinami, rabarbarem, ananasem, śliwkami, wiśniami, truskawkami.
Wszystkie były bardzo smaczne a blacha za każdym razem opustoszała szybkiej niż planowałam.
Zaczynami od oddzielenia białek i żółtek i ubicia piany z białek.
Potem dodajemy do nich cukier, stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem i sodą najlepiej przez sitko, olej, kisiel.
Do ciasta dodajemy pokrojone owoce i delikatnie mieszamy łyżką, albo bezpośrednio układamy je na wierzchu na już wylanym do formy cieście.
Pieczemy przez ok 30-40 min w temp 200 st C
Ciasto jest delikatne i wilgotne (od owoców).
Jeśli zdecydujecie się wypróbować mój przepis koniecznie napiszcie jak wyszło i jakiego owocu dodałyście.
Smacznego!
brzmi smakowicie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością pychotka.
OdpowiedzUsuń