Obserwatorzy

sobota, 29 września 2012

Przepis na własne ptasie mleczko

Kolejny prosty, szybki przepis dla każdego.
 
- 2 galaretki smakowe wg uznania (jeśli ma się zamiar dodać barwnik spożywczy to jest to obojętne)
- 500ml mleka skondensowanego
 - opcjonalnie pół szkl. cukru (ale dla mnie byłoby już za słodkie)

w zależności od pożądanego efektu końcowego:
- ciasta na spód (jeśli robimy w formie ciasta a nie klasycznych  kosteczek w czekoladzie) 
- ok 200 g czekolady, takiej która dobrze się rozpuszcza

Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie w 500 ml, tj. w połowie klasycznie zalecanej ilości.(jeśli mamy dwa kolory i na takim efekcie nam zależy robimy równocześnie czynności w dwóch miskach).
Następnie ostawić do ostygnięcia. Jeśli wybierać opcje z ciastami to dobry moment by ułożyć je na spodzie formy.

Po ostygnięciu (nie zastygnięci czyli około 30-45min) płynną galaretkę miksować aż się mocno spieni.
Wtedy wyjąć mleko skondensowane z lodówki i dodawać pomału, aż połączy się całość. Jeśli decydujesz się na użycie barwnika  spożywczego to dodaje się go właśnie teraz.

Dalsze działania są zależą od wizji, jaką obierzecie: przelewany na ciastka do formy albo do pucharków/miseczek albo też do niewysokiego prostokątnego naczynia (po zastygnięciu pokroi się w kosteczki, które później obleje się czekoladą)

SMACZNEGO!

Osobiście przepis ten modyfikowałam na wiele sposobów, niestety nie mam ich zdjęć, dlatego poniżej tylko ostatnie wykonanie ze szczyptą barwników... 



9 komentarzy:

  1. Świetne kolory! Ja wystudzoną galaretkę wlewam od razu do mleka i miksuję - zawsze się udaje więc może prościej... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można w ten sposób ale pianka traci wtedy na objętości.

      Usuń
  2. Było bardzo smaczne :)
    ~Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i jestem zaszczycona Twoją wizytą w moich skromnych progach:)

      Usuń
  3. Teraz jak już wreszcie przypomniałam sobie nazwę i zapisałam w zakładakch to bedę wpadać częściej :)

    OdpowiedzUsuń